Spiikkikopissa

Spiikkeri tai ääninäyttelijä, kumpaa termiä haluaakaan käyttää, joutuu antamaan itsestään paljon äänitystilanteessa. Usein äänen tuomasta mielikuvasta on tarkka visio, joka pitää toteuttaa. Lyhyessä ajassa spiikkerin on samaistuttava rooliinsa ja otettava vastaan ohjeita toivotusta tyylistä. Mainoksen tai videon fiiliksen ratkaisee ääni ja tunne, jonka siitä halutaan välittyvän.

Äänitykset ovat hyvin tapauskohtaisia. Joskus pitkäkin videospiikki saadaan purkkiin nopeasti, toisinaan taas muutaman sanan mainosspottia hiotaan toista tuntia.

Spiikkeriltä vaaditaan hyviä hermoja, tarkkaavaisuutta ja erityisesti ohjattavuutta, kun yritetään toteuttaa suunniteltua visiota. Joskus paikalla on edustaja mainostoimistosta, tuotantoyhtiöstä sekä loppuasiakkaalta. Joskus taas hommia tehdään kahdestaan äänittäjän/tuottajan kanssa. Oli tilanne mikä hyvänsä, kaikkeen on aina varauduttava, ja oikean tunnetilan on löydyttävä nopeasti.

 

“Millaista on antaa äänensä brändille tai tuotteelle?”

 

Äänestä on yllättävän vaikeaa saada irtoamaan tunnetta. Se vaatii taitoa, eläytymistä ja ammattimaista äänenkäyttöä. Ääni nimittäin saa kuvan heräämään henkiin. Jos spiikataan ilman kuvaa, kuten radiomainoksissa, ääni on kaikki kaikessa. Sen ja muiden ääniefektien täytyy riittää herättämään kuulijan mielenkiinto.

Millaista sitten on antaa äänensä brändille tai tuotteelle? Kysyin spiikkeriltämme Rinna Paatsolta.

Rinna on näyttelijä ja kaiken kokenut spiikkeri ja dubbaaja. Hänen ääntään on voinut kuulla lukemattomissa mainoksissa, videotuotannoissa ja piirretyissä. Rinna on spiikkeri, joka taipuu mihin vain paineenkin alla.

– Haastavinta on poimia se oleellinen kaikesta asiakkaan informaatiosta. Mitä enemmän studiossa on asiakkaan edustajia paikalla, sitä enemmän vaaditaan keskittymistä olennaiseen. Alkuvaiheessa myös jännitys oli joskus aikamoinen. Nykyään voi onneksi jo hieman rentoutua, kertoo Rinna.

Spiikkikopissa täytyy olla hereillä. Ottojen välissä asiakkaat ja äänittäjä keskustelevat, mihin suuntaan hommaa viedään, jolloin spiikkerin on kuunneltava tarkkaavaisesti mistä puhutaan.

– Myös pientä epätietoisuutta täytyy sietää, kun ohjeistusta saadaan spiikkerille joskus ripotellen.

Rinna kiittelee Dictumin äänittäjiä ja tuottajia Esa Suomaata ja Hannu Kivistä, joilla on rautainen taito pitää homma kasassa kaikkien osapuolten kannalta. Tilannetajua ja tarkkaavaisuutta tarvitaan niin spiikkerin kuin äänittäjän/tuottajan puolelta.

 

 

“Takavuosien jooga- ja aerobicvideot, jotka äänitettiin Dictumin Hannun kanssa olivat pirullisia, mutta hysteerisen hauskoja.”

 

Rinnan mukaan äänityössä yksi parhaista asioista on oman kehityksen seuraaminen.

– Pidän siitä, että työ on vaativaa. Minulla on äänitöitä kohtaan suuri ammattitaidon ylpeys, ja on ollut motivoivaa huomata oman äänenkäytön kehitys ja se, kuinka hyvin osaan ääntäni nykyään hallita. Myös työn vaihtelevuus on hauskaa. Keikkoja on joka lähtöön, ja jokainen äänityskerta on hieman erilainen.

Vuosien varrella kertyneistä töistä Rinna nostaa lempitöikseen Loreal-mainokset, jotka on äänitetty meillä Dictumilla.

– Lorealin spiikit ovat tosi haastavia nopean temponsa ja pitkien, vaikeiden englanninkielisten sanojensa takia. Niistä saa aina onnistumisen tunteen, kun vaikea spotti saadaankin kunnialla purkkiin!

Rinna mainitsee myös takavuosien jooga- ja aerobicvideot, jotka äänitettiin Dictumin Hannun kanssa.

– Ne olivat pirullisia, mutta hysteerisen hauskoja. Ne ovat jääneet mieleeni hauskimpina hommina. Silloin tuli spiikattua hiki hatussa ja naurettua vedet silmissä.

Hyvä spiikki vaatii siis kovaa ammattitaitoa. Äänenkäyttö ja -hallinta ei ole helppoa. Hauskaa tämä työ kuitenkin on, myös täällä koordinoinnin puolella. Meidän on esimerkiksi tunnettava äänemme hyvin, jotta osaamme suositella oikeat tekijät oikeisiin töihin. Studiossa äänittäjän ja tuottajan taas on osattava ohjata ja napata kiinni, kun oikea fiilis löytyy. Työt tehdään tehokkaasti, joten on tärkeää ymmärtää, milloin purkkiin on saatu juuri kyseiseen työhön sopivat otot.

Mikäli projektisi on esimerkiksi Rinnan kaltaista lahjakasta ääninäyttelijää ja laadukasta äänituotantoa vailla, niin ota yhteyttä! Käy myös kuuntelemassa spiikkereidemme ääninäytteitä ja referenssejämme.

 

-Kristiina, Dictumin tuotantokoordinaattori

Seuraa myös: Facebook, Instagram & LinkedIn